Príprava kvalitnej kávy pomocou Frenchpressu

13.07.2020

Pokračujeme ďalej v krátkej sérii článkov ako pripraviť kvalitnú kávu bez presso stroja. Dnes si predstavíme veľmi populárnu a zároveň cenovo dostupnú metódu Frenchpress. 

Na prípravu kávy pomocou Frenchpressu budete potrebovať samozrejme frenchpress, varnú kanvicu, mlynček na kávu, váhu a kvalitnú kávu. Pre prípravu frenchpressu použite svetlé praženie, v našom eshope sme vhodnú kávu na prípravu frenchpressu označili ako filtrovaná káva. 

Všetko pre prípravu frenchpressu si môžete zakúpiť v našom eshope.

Postup:

  1. Pomocou váhy si odvážte zrnkovú kávu, odporúčam okolo 6-8g na 100ml ale nebojte sa experimentovať a kľudne dajte viac. 
  2. Kávu následne dajte pomlieť, mlynček si nastavte niekde medzi stredným a hrubým mletím. 
  3. Dajte zohriať vodu na cca 96 stupňov. Ak nemáte nastaviteľný teplomer na kanvici, tak nechajte kanvicu vychladnúť cca 30 sekúnd.
  4. Premyte svoj frenchpress, čím ho zároveň aj predhrejete a položte ho na váhu.
  5. Do frenchpressu nasypte kávu a zalejte zohriatou vodou (96 stupňovou), prvýkrát nalejte prvú polovicu cieľového objemu. Čiže ak pripravujete dve kávy (480ml) tak nalejete 240ml.
  6. Pustite si stopky a počkajte cca 2 minúty, počas týchto dvoch minút káva extrahuje. 
  7. Po dvoch minútach, lyžičkou zamiešajte kávu a nalejte druhú polovicu. 
  8. Počkajte ďalšie dve minúty, na vrch frenchpressu môžte dať uzáver.
  9. Po dvoch minútach pomaly stlačte kávu a podávajte hneď, pretože ak kávu necháte dlhšie vo frenchpresse, tak sa preluhuje a už nebude taká dobrá.